Päätepysäkki – kahden kuukauden projekti päättyi

Helmikuun viimeisenä viikonloppuna sain tämän “Pyöräilevä palautelaatikko”-projektini valmiiksi. Maaliskuun aikana teen koosteen projektista kokonaisuutena, mutta tähän kirjoitukseen kokoan viimeisen viikonlopun palautteet. Lauantaina kävin Ylioppilaskylässä ja sunnuntain viimeiseksi pysähdyspaikaksi valikoitui Iso-Heikkilä. Sieltä myös blogin otsikkokuva.
Tällä kertaa oli muutamia pitkiäkin keskusteluhetkiä paikalle osuneiden kaupunkilaisten kanssa. Vaikka suoraan kirjatuksi palautteeksi päätyneitä aiheita oli vähän, tuli keskusteluissa esille monia kiinnostavia näkökantoja. Tässä ensin kirjalliseen muotoon annetut viestit.
Lauantai 22.2.2025 klo 14-15 K-Market Ylioppilaskylä
Turulla olisi parannettavaa
- ”Turku ei onnistu rakentamaan kunnolla oikein mitään. Ja kun jotain saadaan rakennettua, niin budjetit ylittyvät.” – Valtteri
- ”Logomon silta on rakennettu väärään kohtaan. Se ei pääty oikein mihinkään järkevään kohtaan.” – Max
Sunnuntai 23.2.2025 klo 14-15 K-Market Kanslerintie
Turussa hyvää
- ”Sopivan kokoinen kaupunki. Hyvät ulkoilualueet.” – Sofia ja Tuomas
Pitäisi suoriutua paremmin
- ”Suuret rakennushankkeet viivästyneet ja budjetit ylittyneet.” – Sofia ja Tuomas
- ”Yksityisautoilusta ei saa tehdä liian hankalaa. Pyöräväyliä ja julkista liikennettä tarvitaan, mutta myös omalla autolla pitää pystyä liikkumaan. Moni tarvitsee autoa lasten harrastusten ja omien harrastusten takia.” – Petri
Muista käydyistä keskustelunaiheista nostan esille seuraavat.
- Ennen kuin Itäinen Pitkäkatu laitetaan katuremontin alle siihen suunniteltujen pyöräkaistojen rakentamiseksi, tulisi pyöräilyolosuhteita Kupittaankadulla parantaa. Kupittaankadulla voisi rajoittaa moottoriajoneuvoliikennettä. Esimerkiksi läpiajon voisi kieltää ja tehdä katuosuuksista osalta matkaa yksisuuntaisia/-kaistaisia.
- Ylioppilaskylään tehty ajotieuudistus ei toimi. Nyt tieosuudella on vain yksi jaettu kaista molempiin suuntiin ajaville autoille. Pyöräilijät kokevat pyöräilyn turvattomaksi sen molemmilla puolilla olevia pyöräkaistoja pitkin. Niillä joutuu pyöräilemään autoliikenteen seassa. Lisäksi lumisateen jälkeen pyöräkaistoja ei pysty erottamaan autokaistasta. Tämä haittaa autoilijoiden ja pyöräilijöiden pysymistä omilla kaistoillaan.
- Turku on niin pieni kaupunki, että täällä pääse nopeasti paikasta toiseen.
- Fölin runkolinjauudistuksesta keskusteltiin. Siinä pidettiin hyvänä ratkaisuna tiheämpiä liikennöintivälejä. On hyvä, jos voi luottaa siihen, että seuraava bussi tulee korkeintaan 10 minuutin päästä. Tätä toivottiin myös viikonloppuna. Linjat, joita pitkin pääsee kaupungin toiselta puolelta toiselle kulkematta keskustan kautta, koettiin parannukseksi.
- Suunniteltu raitsikan reitti herätti keskustelua. Kaikille ei ollut vielä tiedossa, että reitistä on jo olemassa suunnitelma. Reitin kulkeminen muualta kuin matkakeskuksen ohi koettiin huonoksi ratkaisuksi. Eräs nuori mies oli sitä mieltä, että Tampere tuntuu vetovoimaisemmalta paikalta, koska siellä on jo raitiotie. Hän koki, että Turku on ollut hankkeessa liian hidas ja raitiotie olisi pitänyt rakentaa jo aikaisemmin.
- Turun pyöräilymahdollisuuksista jutellessamme tuli jollekin yllätyksenä, että Kokoomuksessa joku miettii näitäkin asioita. Kokoomus nähdään yksityisautoilun kannattajana ja siksi tämän henkilön mielestä oli hyvä kuulla, että muidenkin liikkumismuotojen käyttäjiä pyritään huomioimaan Turun kehittämisessä.
Vuoden kahden ensimmäisen kuukauden aikana kohtasin kaupunkilaisia eri puolilla Turkua. Ajatuksia ja uusia perehdyttäviä asioita kertyi paljon. Näistä joistakin tarkemmin myöhemmin maaliskuussa julkaistavassa kirjoituksessa, jossa teen yhteenvedon tästä projektista. Joitakin aiheita tulen käsittelemään tarkemmin omissa blogi-julkaisuissa vielä ennen kevään kuntavaaleja.